Димитријевићи су хтели да напусте Србију па покренули бизнис овде: Узгајају само ову расу овце

Фото: РИНА

Шта су одлучили?

Иако су скупили новац да се преселе у иностранство, Маријана (29) и Немања (32) Димитријевић су се, ипак, предомислили.

Одлучили су да та финансијска средстсва уложе у куповину француске расе оваца и врате се у Немањино родно село Баре. Почели су од нуле, а након годину дана и огромног уложеног труда – данас имају малу фарму на коју су поносни.

Раса Ил де Франс препозната је у читавом свету, јер те овце дају највише меса, али и најкавалитенијег. Позната је по свом изузетном квалитету трупова, имају мало кости, а више меса. Високо су плодне и дају здраве јагњиће, добре су мајке и лако прихватају младе. Немамо проблема са пласманом на тржишту јер је месо изузетно тражено, а и цена је боља него за остале расе – каже млади пољопривредник Немања.

Како функционишу на фарми?

На фарми тренутно имају 30 оваца и једног овна. Немањи око свих послова помаже супруга Маријана на коју се и води пољопривредно газдинство. Имају двоје деце, Хелену и Огњена који, иако мали врло, добро знају шта су јагњад, кукуруз и сено. Врло често и они помажу родитељима и хране овце.

Дуго сам радила код приватника, а онда сам схватила да радећи за себе и на свом, могу много више да створим за своју децу. Маријана додаје да се никада није покајала због повратка на село.

  • Немања и ја све сами радимо, али велика смо подршка једно другом и сигурна сам да заједно можемо остварити све наше циљеве. Не могу да кажем да је лако, устајање рано ујутру и целодневни рад на сеоском имању, али ипак овај живот никад не бих мењала за живот у граду каже Маријана.

Који су им планови?

Њихов циљ јесте да њихово стадо броји 100 оваца и на добром су путу да то и остваре. Уз помоћ Министарства пољопривреде добили су субвенције и тим су новцем саградили савремену шталу у којој се сада налазе грла.

(Телеграф Бизнис/Рина)

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43