ЕПОХАЛНИ ИЗУМ МЛАДОГ НАУЧНИКА ИЗ СРБИЈЕ: Николина маска са филтерима заштитиће све од корона вируса

Открио да је маска направљена од хипс пластике са специјалним филтерима. Она се, како каже, може користити и после престанка опасности од вируса ЦОВИД-19, и то против разних врста загађења.

Млади научник Никола Крстић из Београда, са својим “Анора” тимом, осмислио је “лајф маск”, маску за заштиту од заразе вирусом корона. Реч је о јединственом производу у Србији, који је у понедељак представљен Фонду за иновације и чека се одговор.

Никола је открио да је маска направљена од хипс пластике са специјалним филтерима. Она се, како каже, може користити и после престанка опасности од вируса ЦОВИД-19, и то против разних врста загађења.

– Маска ће имати X-13 филтере, који ће пречишћавати ваздух – објашњава Никола. – Такви филтери се могу мијењати на 10 до 14 дана, а могу се откувавати у води. А, оно што је сада најважније јесте могућност да се за месец дана произведе око 100.000 оваквих маски. Реч је о потпуно домаћем производу, који ће се производити у фабрици у Инђији. Планирано је да маске буду бесплатне, а ако то не буде било могуће, цена ће бити око 200 динара.

Никола Крстић је већ познати млади српски научник. Он је био матурант београдске Електротехничке школе “Никола Тесла”, који је осмислио рукавицу за слепе. Он је данас директор стартап компаније, и добио је грант од 80.000 долара за усавршавање свог изума.

Првобитни 3Д модел рукавице коју је осмислио, имао је двије функције и био је повезан на мобилни телефон. Двије године касније све је унапријеђено: рукавица “анора” се навлачи на руку, има десет функција, “говори” осам језика, препознаје препреке, боје, новчанице, открива “залутале”… Финална верзија ове рукавице се очекује у мају, и то са двије нове функције и могућношћу управљања на додир прста.

У жељи да помогну медицинском особљу, група мастер инжењера Машинског факултета у Београду осмислила је иницијативу “Маска за све”.

Ови талентовани младићи су, у року од 48 сати, урадили потребну техничку документацију и упутство за једноставну и брзу израду заштитних визира за лица, која је доступна на www.maskazasve.com

Извор: Србија Данас

Ocena

Поделите овај пост

4 Responses

 1. Сјајно овакве пример о младим људима треба објављивати. Честитка за Центар за размену знања што је омогућио да се види и друго лице омладине Србије

  Oceni komentar
 2. Ова идеја је одлична. Моја је препорука да држава формира посебан фонд који би стимулисао младе људе да се едукују за занимања и за производњу средстава која су неопходни да се не дај боже неке сличне ситуације у будућности ефикасније превазиђу

  Oceni komentar
 3. Свака част за Николу Крстића, тако млад, а иновативан са одличним и оригиналним идејама које се лако могу преточити у корисна дела и бити лако доступна свима. Овакву паметну младост треба задржати у земљи и дати им пуну подршку у њиховом развоју, јер имају велики и оправдан потенцијал.

  Oceni komentar
 4. Овај пример младог човека је за сваку похвалу и дивљење за његову идеју о производњи заститних маски.Држава ће вероватно имати слуха за помоћ младих и њихових идеја.Ово је уједно пимер за друге младе људе да следе пример овог младог човека са својим идејама и уједно за стварање своје егзистенције и остајање у својој земљи Србији.
  Похвала за Центар за размену знања који се бави подрзавањем младих људи и њихових идеја.

  Oceni komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43