Остварење дванаестогодишњег сна у Свилајнцу-из школских клупа у савремене производне погоне

СВИЛАЈНАЦ- Ово је остварење дванаестогодишњег сна и напорног рада, после матуре. Данас су ученици Средње школе у Свилајнцу потписали уговоре о раду и почињу самостални живот. То се никада није догодило у привреди Србије, сем војних и полицијски школа, рекао је председник те општине Предраг Милановић. У протекле 3 године 30 ученика са смерова индустријски механичар и бравар заваривач је у 6 приватних и државних предузећа обављало праксу. Приватне фирме Алфа техникс и Фослох швабе потписале су уговоре, са ,,својим” ученицима.

Он је најавио да ће инсистирати да фирме које се нису снашле у реализацији пројекта треба да чекају своју шансу.

-Захваљујем се општини Свилајнац што је препознала нашу компанију и омогућила нам да уђемо у овај програм. Наш стратешки циљ је запошљавање младих људи, а највећи ресурс су људи. Запошљавамо 250 радника и циљ нам је да повећамо број радника за још 50. До краја године очекујемо велики уговор, што ће бити важна инвестиција за Свилајнац и Србију, рекао је директор Алфа техникс Иван Живковић.

-Нема развоја у Свилајнцу уколико се млади људи овде не школују, образују за производна занимања, овде се запосле, стварају породицу и рађају децу. Зато правимо вртиће и школе. Свилајнац је отворена општина у којој свако треба да нађе своје место. Алфа техникс и Фослох швабе показали су на пилот пројекту да се може реализовати, неки други нису положили тај тест. Надам се да ће да схвате да су на погрешном путу, схватили су да је то њихова обавеза а не развојна шанса. Желимо да у Свилајнцу да нико нема потребе да има неког, него да својим радом и трудом избори своју шансу. То је политика коју водимо 12 година, јер шансу треба да добијају деца која су вредна, радна, образована, а не зато што имају рођака, пријатеља или политичку странку иза себе, истакао је Милановић.

Ученици су у Фослох швабе другој години школовања имали 360 сати праксе, а у трећој 720 сати. Плаћани су 70 одсто од минималне цене радног часа уз путне трошкове и оброк.

-Ушли смо мотивисани да за три године направимо од ученика добре мајсторе. Уложили смо труд и од деце смо добили нови раднике. Поред практично знања, трудили смо се да деци настава буде интересантна. У пракси смо спроводили оно што су теоретски учили. Деца су радила озбиљно, као да су радно ангажовани. Већ су преузели обављање послова озбиљних мајстора, истиче директор Фослох швабе Србија Миљан Спасић.
Директорка Средње школе Слађана Стојановић најавила да ће школа уписивати и у четворогодишњем школовању, а за ученике из других градова обезбеђен је Дом ученика. Такође, смер кувар од следеће школске године биће уписиван у Пољопривредној школи.

Извор: CentralMedia

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43