Саднице чачанске шљиве стигле до Украјине

Фото: Милош Лукић

Директор Института Милан Лукић, изјавио је агенцији МНА да би саднице, у већој количини, биле испоручене за сезону јесен 2020. и пролеће 2021. године.

– Мислим да је то тржиште интересантно за нас, не само када је у питању пласман садног материјала већи када је у питању продаја знања. Сви институти са подручја Европе гледају у Србију, када су у питању технологија гајења и сортимент – рекао је Лукић.

Циљ је пробијања на друга тржишта, имајући у виду да се садни материјал не може у потпунисти продати на домаћем.

Они који планирају садњу неког воћа, најбоље би било да то ураде у наредних пар недеље, пре него што крене вегетација.

– Што се тиче припреме земљишта ових дана је то готово оптимално. Оно што је веома важно јесте да се изврши наводњавање, односно заливање садница без обзира што је зима. То би требало да буде у просеку око 10 литара воде по садници – објаснио је Лукић.

О утицају благе зиме на овогодишњи род рано је говорити, каже Лукић, али истиче да за сада нема никаквих последица по један оптималан и врло квалитетан род .

– Још увек је зимски период, али током пролећа можемо очекивати веће количине падавина. Не може се говорити о томе да ли ће и на који начин утицати више температуре на род воћака. Чињеница је да за сада имамо један недостатак влаге у земљишту, као што смо навикли на претходних 15 и више година – навео је он.

Лукић је рекао да је ове године широм Србије била слабија потражња за садницама воћа.

– Има потражње за шљивом, што мислим да у наредном периоду треба да буде једна од водећих врста воћака. Велики број озбиљних произвођача заснива озбиљне засаде шљиве у зависности од тога шта намеравају сушење, производњу ракије… Очекујемо да производња шљиве буде на једном више нивоу него што је то данас. Институт када је у питању производња шљиве широм Европе треба да носи озбиљну одговорност – истакао је Лукић.

Слабија потражња за садницама воћа: Милан Лукић, директор Института за воћарство

Цене плодова на тржишту, каже он, директно се одржавају на потражњу за садним материјалом, додајући да то није добро.

– Треба да имамо у виду да засад било које врсте воћака, заснивамо за наредних 20, 25, 30, као и до 50 година кад је у питању орах. Не можемо на бази једне или две године базирати своју производњу и одлучивати да ли ћемо да заснујемо засад или не – изјавио је Лукић.

Наводи како је потражња за леском опала за разлику од претходних година када је била изузетно велика.

– Ове године имамо произведено око 50.000 садница леске. Потражња за садницама вишње и трешње је веома мала. Забрињава ме и то што је интересовање за садницама малине релативно ниско – истакао је Лукић.

Он је подсетио да се у Институту могу купити саднице органске малине сорте виламет.

– Предност је у томе што произвођачи који сада купе садни материјал, већ 2021. моћи ће да беру плодове органске малине. Немају онај класични период конверзије који траје годину или две дана – рекао је Лукић.

Институт за воћарство у Чачку у току године произведе између 150.000 до 200.000 садног материјала, што је довољно за домаће тржиште.

Лукић каже да уколико буду постигнути договори са купцима из иностранства, та количина може бити много већа.

Извор: МНА

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43