Општина Рума уводи нову праксу

После бројних новина које је увела у функционисање локалне самоуправе председница општине Рума је управљање општином подигла на виши ниво.
Александра Ћирић након само три месеца од именовања на функцију председнице општине Рума одушевила је целу Србију, али највише своје суграђане. После бројних новина које је увела у функционисање локалне самоуправе председница општине Рума је управљање општином подигла на виши ниво.
Стоп за бахатост

Подсетимо, првог дана када је преузела управљачку позицију наредила је да се сва службена возила општине и јавних предузећа у 15х паркирају, а кључеви донесу код ње у канцеларију. Функционерима је тада поручила да на посао, између осталог, могу да долазе као и она: бициклом, аутобусом или пешке.

  • Нико више нема право да службене аутомобиле користи у приватне сврхе. Наложила сам да се сви службени аутомобили паркирају у 15 сати и да се сви кључеви донесу у моју канцеларију. Сарадници спремају нови правилник о употреби службених возила. Предлажем свим функционерима да на посао долазе пешке, бициклом или јавним превозом. Грађани ће бити поносни на нашу Руму – истакла је Александра Ћирић.

Рума без депонија

Тада је већ било јасно да ће ова жена ствари променити на боље. Дан након тога креће да затвара дивље депоније, а несавесне грађане који нелегално одлажу отпад јавно објављује на друштвеним мрежама и подноси кривичне пријаве. Након тога затвара и градску депонију која постоји дуже од 30 година и налази се на регионалном путу М21.

Празник за грађане

Председница општине стиже и свој деци из Руме да подели новогодишње пакетиће, одлази у свако село, на свака врата. Једина општина у Срему која организује велики новогодишњи концерт, доводи највећа имена српске естраде, погодићете, је Рума. Све то само за месец дана њеног мандата.

Нема тајни за грађане

Јавно објављује буџет општине и грађанима доставља Грађански водич кроз буџет како би били упућенији где се и на који начин троши њихов новац. Издваја се више средстава за екологију, за енергетску ефикасност, за социјалну и дечију заштиту, али не заборавља се ни саобраћајна инфраструктура ни капиталне инвестиције којих је све више.

Инфрастуктура на првом месту

Док обилази рехибилитацију и асфалтирање улица у селима и граду које пређашњи функционери нису обишли и по 40 година грађани је дочекују са одушевљењем. Треба нагласити да њихове захтеве одговара у најкраћем року. Активна на фејсбуку, инстаграму, сви имају њен мобилни, за сваког врата градске куће отворена.

Питали смо је како само за 3 месеца једна локална самоуправа коју воде две жене може да постане општина за пример и да грађани околних градова жале што нису Румљани.

Врло је једноставно. Разговарамо са народом, стално смо на терену са људима, ту смо због њих. Ослушкујемо њихове потребе и проблеме и трудимо се да решимо шта је у нашој надлежности, а шта није налазимо начин да са вишим нивоима власти постигнемо резутлат. Следимо политику Александра Вучића. Он је наш председник, на њега се угледамо и трудимо се да оправдамо поверење грађана које је пре свега задобио Александар Вучић и наша странка. Србија се у историји развија више него икад, граде се путеви на све стране, изграђено је нових болница више него у претходних 50 година. Одавно се више не такмичимо са земљама у региону, њихови грађани долазе у Београд, купују станове, инвестирају у Србију људи из целог света. Постали смо држава којој се верује, а Александар државник који стоји раме уз раме са светским лидерима. Е управо у таквом окружењу мени није тешко да водим Општину Рума, следим политику председника, ту сам за грађане и са њима резултати су онда наша свакодневница

Привредни савет

Александра Ћирић је након свега урађеног увела још једну новину у рад и функционисање локалне самоуправе. Формиран је привредни савет и донета одлука да се једном месечно окупе сви привредници, а општинско руководство да изађе пред њих, саслуша њихове захтеве и проблеме и пита шта може још да учини. На тај начин привредницима поможе да се још брже развијају, да запосле још више људи али и да плате радника буду веће. Сваки општински функционер је ту на састанку и увек на располагању привреди и привредницима.

  • Сматрам да је обавеза локалне власти да буде на услузи сваком послодавцу. Ми смо ту да питамо привреднике шта можемо да урадимо, како можемо да помогнемо. Организовала сам овај састанак управо са том идејом, да би се упознали, да би они знали да у нама имају подршку, али и да би се упознали привредници измедју себе. После састанка већ су склопили неке нове послове између себе, мени то значи јер ће новац да остане румским фирмама, запослиће се још мојих суграђана, али ће и плате бити веће..

 Србија Данас/24 седам

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43