Комплексна питања и једноставни одговори

ЦЕНТАР ЗА РАЗМЕНУ ЗНАЊА: Платформа за афирмацију практичних знања из предузетништва

Када покрећете бизнис, увек је важно да чујете искуства других и да размените знање са њима. Знајући да је умрежавање и подела знања нешто што само може да ојача предузетништво, група ентузијаста – састављена од економиста, правника, инжењера и других професија осмислила је програм активности који доприноси не само појединцу већ целој заједници.

Реч је о Центру за размену знања из Београда – платформи за афирмацију примене практичних знања, вештина и искустaвa у савременом пословању. www.razmenaznanja.rs

Програми Центра намењени су: младим радно мотивисаним људима, иноваторима, привредницима, институцијама, људима који имају неискоришћенe ресурсe, а могу их активирати само када дођу до сазнања коме су они потребни, као и нашим људима у дијаспори и повратницима.

Да би младима додатно олакшали изазовну путању креирања њихове каријере и да би пронашли одговоре на многобројна пропратна питања, или разрешили дилеме у непредвиђеним пословним околностима Центар организује и мотивационе радионице које се баве применом практичних знања и вештина.

Радионице се баве разним важним питањима – о томе да ли и како започети сопствени бизнис, како сачувати постојећи, а фокус је и на свакодневним пословним приликама кроз интерактивни разговор и дискусију између учесника са навођењем конкретних примера из праксе.

– Радионице Центра, на тему “Логичан приступ у доношењу пословних одлука”, одржане су у циклусу од четири термина. Учесници уз подстицајана питања едукатора Центра самостално долазили до закључака о томе које су најбитније вештине у сваком послу, како да их развијају и осигурају успех у свом будућем развоју. Гост радионице био је редовни професор еконмског факултета др Бојан Зечевић

Центар поседује и интерактивну плафторму са видео клиповима на различите теме из више области пословања –  која омогућава младима и (потеницијалним) младим привредницима да добију увид у рад и развој одређене делатности из искустава других и притом се сами одлуче на покретање сопственог бизниса.

Едукатор Центра и директор је Небојша Цинцовић, мс специјалиста за менаџмент и бизнис.

Учествујте у мотивационим радионицама.

Предочићемо Вам искуства првих учесника радионице одржане, прве у низу које Центар за размену знања планира да организује ради добробити појединаца, економије и друштва у целини.

– За центар сам сазнала посредством интернета,  тражећи искуства људи који започињу бизнис. Том приликом наишла сам на сајт Центра за размену знања на коме сам видела  да се одржава бесплатна радионица, па сам се пријавила. На првом часу смо причали о неким општим правилима о бизнису, на другом више о вештинама, које би требало да има свако ко почиње и ко се већ бави бизнисом, што је изузетно корисно. Предочени су нам и практични примери из праксе.  Све у свему једно дивно искуство које бих сваком препоручила, независно од тога да ли се већ бави бизнисом, или размишља да га покрене“, изјавила је, између осталог, адвокатица Марина Срдић.

„Одушевила сам се када сам видела да има видео клипова разних људи који почињу своје бизнисе и причају о својим искуствима. То ме је веома заинтересовало. Свакако оно што је занимљиво је да се клипови налазе на сајту и свако треба да их погледа. Чак постоје и конкурси за које ће се добијати награде. Веома занимљиво искуство у сваком случају“, каже Срдић.

Ђорђије Кљајић, машински инжењер каже да је за Центар сазнао тако што је био ангажован на њиховом веб сајту па је имао прилику да се упозна са садржајем њихових програма.   „Прилично ми се свидео тај садржај, као и порука свега тога. Размишљао сам да је то нешто што мени може да буде корисно. Не само са гледишта радника већ са гледишта оног ко нуди посао и хоће да направи неку своју приватну причу. Задовољан сам због тога што је било доста практичних примера, шта може мени да буде корисно у мом пословању. Ја мислим да ово иде у добром смеру. Са конкурсима сам упознат, видео сам клипове и коментаре. Има доста занимљивих клиопова. Има доста материјала из кога могу доста да научим“, истиче  Кљајић.

Правник Мирослав Равић за Центар и радионице је сазнао од пријатеља који га је позвао и рекао шта је циљ ове институције.  

„Ја сам се о свему томе детаљно информисао путем интернета, погледао програм и агенду која ми се допала зато што је Центар фокусиран на развој предузетништва и његово представљање младим људима. Крајњи циљ јесте да се млади што више укључе у процесе одлучивања и да буду свесни шта их чека када започну пословање. Било је прилично интерактивно. Сви смо заједно учествовали у радионици, размењивали своја искуства, доносили закључке. Није било неког суморног предавања, сви смо заједно пролазили практичне примере, развијали знање о неким стереотипима који постоје у нашој земљи и региону и покушавали да схватимо њихов узрок и начин како да то превазиђемо. Центар организује и конкурсе за најбоље видео прилоге у области предузетништва за ту годину. Испод видеа се могу постављати коментари које Центар, такође награђује“, наводи Равић.

Милица Гогић, педагог истиче да је за Центар сазнала од пријатеља.  „Укуцала сам на интернету и видела о чему се ради. Очекивала сам нешто ново како ствари функционишу ван оквира онога што ја радим. Свакако ће бити корисно све ово што сам овде чула.

Добила сам проширена знања и видике, односно слику о томе како функционише  свет бизниса. Оставила сам коментар на видео клип који ми се учинио занимљивим“, рекла је Гогић.   

Извор: Кућа добрих вести

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43