Проф. др Никићевић Нинослав

 

Др Нинослав Никићевић рођен је 1952 године у Београду, Србија. Целокупно школовање (основно, средње и високо) обавио је и завршио у родном Београду. Пољопривредни факултет Универзитета у Београду-Земуну, Одсек за прехрамбену технологију и биохемију, група алкохолних и безалкохолних пића-технологија конзервисања и врења, уписао је 1974 године, и дипломирао на истом факултету 1980 године. У периоду 1981-1983 године био је у радном односу у ДП „Прокупац Београд“ из Београда, на пословима дипломираног технолога аналитичара.

Магистарски рад „Могућности смањивања садржаја метанола у шљивовици“ одбранио је јануара 1992 године, на Пољопривредном факултету у Београду. Докторску дисертацију под насловом „Прилог изучавању важнијих ароматичних састојака шљиве пожегаче и ракије шљивовице“ из области прехрамбене технологије, одбранио је 2000 године на Пољопривредном факултету у Београду. Ово је била прва одбрана дисертације из ове области у нашој земљи, уопште. Она му је омогућила да постане први и за сада једини доктор наука за јака алкохолна пића у Србији, и једини у свету који је докторирао на проблематици изучавања ароматског комплекса ракије шљивовице произведене од сорте пожегача. У звање доцента за предмет Технологија јаких алкохолних пића, на Пољопривредном факултету у Београду изабран је 2001 године, а у звање ванредног професора за исти предмет изабран је 2009 године, а у звање редовног професора 2013 године.

Др Нинослав Никићевић је водећи активни научни радник из области технологије јаких алкохолних пића у нашој земљи. Главна научна и стручна преокупација др.Нинослава Никићевића јесте у области примењене технологије, нарочито и производњи воћних ракија, по којима је наша земља позната у свету. У овој области значајно утиче на развој занатске и индустријске производње воћних и грожђаних ракија, посебно националне ракије шљивовице, чији је највећи познавалац и експерт код нас. Велики је поборник заштите наше националне ракије шљивовице на међународном нивоу, као и заштите осталих јаких алкохолних пића, као што су лозовача, дуњевача, купиновача, вишњевача, малиновача, вињак и тд. У периоду 1984-2016 године перманентно је учествовао у раду комисија за оцењивање квалитета јаких алкохолних пића на свим званичним и незваничним сајамским и другим манифестацијама у Југославији и Србији и Црној Гори, као секретар, стални члан или председник комисије („Свет вина“ у оквиру сајма прехране у Београду, пролећни медјународни Пољопривредни сајам у Новом Саду, Пољопривредни Сајам у Лесковцу, манифестација „Дани шљиве“ у Коштунићима и тд). Од 2006 године стални је члан међународне комисије за оцењивање сензорног квалитета јаких алкохолних пића на Међународном сајму вина на Господарском раставишћу у Љубљани, под покровитељством ИОВ-а. У периоду 1995-2005 учествовао је и у раду комисија за оцењивање сензорног квалитета вина на многим сајамским и другим званичним и незваничним манифестацијама. Од 1991 године стални је члан свих комисија за заштиту географског порекла јаких алкохолних пића у Србијии. Био је члан радне групе за доношење старог правилника за јака алкохолна пића испред Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Србије. Био је руководилац радне групе за доношење старог закона о јаким и осталим алкохолним пићима испред Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Србије. Представник је Србије у асоцијацији Балканска сарадња. Председник је комисије за сензорно оцењивање квалитета јаких алкохолних пића у Софији (Бугарска) ЕУ, у оквиру манифестације Ракиа&Спирит Фест Софиа. Важи за једног од најбољих оцењивача сензорног квалитета јаких алкохолних пића у Србији и региону. Члан је радне групе за праћење производње и пласмана воћних и других ракија Србије при Министарству пољопривреде. Фебруара месеца 2007 положио је стручни испит из области технологије (за пројектовање). Учествовао је у реализацији преко 25 научних и технолошких пројеката, које су финансирала Министарства за науку Републике Југославије, Републике Србије и Црне Горе и Републике Србије. Написао је и објавио два универзитетска уџбеника и три монографије, од којих је једна проглашена за водећу монографију националног значаја. Аутор је 11 техничких решења за производњу јаких алкохолних пића. Објавио је преко 200 научних и стручних радова у земљи и иностранству. Од 2008 године постао је идејни творац и извођач наставе на данас већ традиционалном и изузетно посећеном курсу обуке за произвођаче воћних и других ракија, који се одржава сваке године у периоду март-јун на Пољопривредном факултету у Земуну. Добитник је Повеље Новосадског сајма за 30 година непрекидног успешног рада у комисији за оцењивање квалитета јаких алкохолних пића. Маја 2024 године постао је добитник статуете "Два коња" Новосадског сајма за физичка лица (први и за сада једини) за 40 година непрекидне изузетно успешне сарадње. На листи је 3000 најуспешнијих људи у Србији у издању Ан Оxфорд Wорлдwиде Пресс Публицатион, 2023.

До сада је написао 8 научних и 2 стручне књиге. Монографија „Ароматични састојци шљиве пожегаче и шљивове препеченице произведене од истоимене сорте“ проглашена је 2011 године за истакнуту монографију националног значаја. Књига „Технологија јаких алкохолних пића“ добила је престижну награду „Гутенберг“ као најбоље одштампана књига за 2013 годину у Републици Српској. Монографија „Српска шљивовица“ проглашена је за најбоље научно публиковано остварење у Србији, на конкурсу „Награда задужбине Веселина Личића“ и ректората Београдског универзитета за 2014 годину.

Поделите овај пост

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0000000260197-56