Проф. др Зоран (Лазара) Ковачевић

Рођен је у Попинцима (Срем), 23. септембра 1935. године. 1962. је дипломирао на Медицинском факултету у Београду.
На истом факултету одбранио је докторску дисертацију 1971. године под насловом “Оксидативни метаболизам глутамина нормалних и малигних ћелија”.
Од 1982. године руководилац је Завода за биохемију Клиничког центра и шеф Катедре за биохемију Медицинског факултета у Новом Саду.
Истраживачки рад му се одвија у области целуларне енергетике и метаболизма. Током целе 1969. године борави на Департману за биохемију Универзитета у Бристолу у Великој Британији. Одмах по повратку из Енглеске одлази у Лос Анђелес у научни центар Цитy оф Хопе где борави годину дана. Као стипендиста Европске организације за молекуларну билогију је на студијском боравку на Институту за физиологију и биохемију, Универзитета у Минхену. 1992 године изабран је за редовног члана Српске академије наука и уметности.
 
Био је руководилац пет научно-истраживачких пројеката које је финансирао фонд за науку Покрајине Војводине из области онкологије. Затим руководилац два југословенско-америчка пројекта. Године 2005. покренуо је издавање часописа АНАЛИ Огранка САНУ у Новом Саду чији је главни и одговорни уредник.
До сада је објавио око 200 научних радова. Од тога је око половине радова објављено у иностраним научним часописима, а остало у домаћим. Према подацима СЦИЕНЦЕ ЦИТАТИОН ИНДЕX (Пхиладелпхиа) ови радови су до маја 2008. године афирмативно цитирани 826 пута. 1969.године проф. др Зоран Ковачевић одлази у Бристол у једну од водећих лабораторија за проучавање целуларне енергетике којом руководи професор Ј. Б. Цхаппелла. 

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43