КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

065/55-70-100

Проф. др Зоран (Лазара) Ковачевић

Рођен је у Попинцима (Срем), 23. септембра 1935. године. 1962. је дипломирао на Медицинском факултету у Београду.
На истом факултету одбранио је докторску дисертацију 1971. године под насловом “Оксидативни метаболизам глутамина нормалних и малигних ћелија” и био биран у сва наставна звања укључујући и избор 1985. за редовног професора за научну област биохемија. Од 1982. године руководилац је Завода за биохемију Клиничког центра у Новом Саду и шеф Катедре за биохемију Медицинског факултета у Новом Саду све до пензионисања 2002. године.
Истраживачки рад му се одвија у области целуларне енергетике и метаболизма. Током целе 1969. године борави на Департману за биохемију Универзитета у Бристолу у Великој Британији. Одмах по повратку из Енглеске одлази у Лос Анђелес у научни центар Цитy оф Хопе где борави током целе 1970. године као стипендиста Националног института за здравље САД. Као стипендиста Европске организације за молекуларну билогију је на студијском боравку на Институту за физиологију и биохемију, Универзитета у Минхену (1980), а 1983. на Институту за хемију, Универзитета у Марбургу, Ср. Немачка. Године 1987.успоставља сарадњу са Лабораторијом за експерименталну онкологију Универзитета у Индијанополису, САД, где борави у два маха, 1992. године изабран је за редовног члана Српске академије наука и уметности.
 
Био је главни руководилац пет научно-истраживачких пројеката које је финансирао фонд за науку Покрајине Војводине или Републике Србије из области онкологије. Био је руководилац два југословенско-америчка пројекта.2005. године покренуо је издавање часописа АНАЛИ Огранка САНУ у Новом Саду чији је главни и одговорни уредник.
До сада је објавио око 200 научних радова. Од тога је око половине радова објављено у иностраним научним часописима, а остало у домаћим. Према подацима СЦИЕНЦЕ ЦИТАТИОН ИНДЕX (Пхиладелпхиа) ови радови су до маја 2008. године афирмативно цитирани 826 пута. 1969.године проф. др Зоран Ковачевић одлази у Бристол у једну од водећих лабораторија за проучавање целуларне енергетике и транспортних процеса на моделу изолованих субцелуларних органела митохондрија којом руководи професор Ј. Б. Цхаппелла. Дугогодишња проучавања биохемије и молекуларне биологије малигних тумора и теоријске студије њихове комплексне биологије, етиологије, патогенезе и еволуције резултовало је у дефинисању концепције проф. Ковачевића о феномену малигне неоплазме по којој суштина малигнитета се састоји у репрограмирању експресије гена у смислу активације неопластичног програма ћелија.