КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

065/55-70-100

Српски иноватори на сајму у Москви: Ротациони паркинг сервис наћи ће се на руском тржишту ФОТО

Чачак — Иновативне компаније из Чачка осветлале су образ града на Морави, али и читаве Србије на Међународном сајму иновација одржаном крајем марта у Москви.

IZVOR: RINA PONEDELJAK, 12.04.2021.

Да наша земља иде у раме уз раме са светски признатим именима у свету технологије показује и „Плазметех“ чији менаџмент се из главног града Русије вратио са пет златних медаља и шест плакета.

„Представљали смо иновативна решења и технологије, а стручна међународна комисија оцењивала је ниво иновативности компанија. Пред њих смо изашли са ротационим паркинг системом, као и машине за производњу плоча од еколошких материјала. Задовољни смо оним што смо показали, а у прилог томе иде и чињеница да је на наш штанд увек био пун. Склопили смо конткате са озбиљним клијентима, па је могуће пословање на новом руском тржишту“, рекао је за РИНУ Бранимир Плазинић, власник компаније „Плазматех“.

Ротациони паркинг систем решење је за велики проблем који се се због повећања броја возила јавља у Чачку. Бранимиров пројекат подржан је од стране Града и Чачани ће бити једини на Балкану имати свој паметни паркинг сервис.

„То је аутоматски ситсем за паркирање са вертикалним преносом кола. На два паркинг места може стати два ова система, што значи да уместо два може бити безбедно паркирано десет пута више аутомобила, што ће много олакшати грађанима. Кола се увек паркирају на почетну доњу позицију, а затим притиском на дугме или слањем поруке ваш ауто се издиже изнад и тако је са сваким следећим. Ако желите да испаркирате своје возило, такође поруком га одаберете и кружно оно дође поново на почетну позицију за испаркиравање“, рекао је Бранимир.

Осим ове, награде у Москви освојила је и компанија „Натура Еко“, а обе послују уз подршку Научно технолошког парка у Чачку, који је отворен прошле године. Својим резултатима дају подстрек и осталим чланицама, да је успех могућ и на светском нивоу.

„Сајам „Архимед“ у Москви подржавају еминтене међународне организације, Савезна служба за интелектуално власништво, Влада Москве, Министарство одбране Руске Федерације, државни и приватни универзитети… и зато је овај успех чачанских компанија јако важан. Нјихови резултати су на најбољи могући начин представљени и ван граница наше земље, а самим тим отворене су им и нове могућности пословања. Оснивачи ових иновативних компанија су млади људи, а Научно технолошки парк у Чачку показао се као добра платформа за њихов даљи развој“, изјавио је Мирко Пешић в.д. директора НТП у Чачку.

Поделите овај пост

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *