СРБИЈА ИМА НАЈСКУПЉИ МЕД НА СВЕТУ, ДОБИЛИ РЕКОРДАН НОВАЦ ЗА ОТКУП

Зоран Крстић из Власотинца двадесетак година живи од пчеларства а сада је, каже, први пут задовољан откупном ценом меда

Српски пчелари ове године за свој производ добијају вишу цену него пчелари из било које друге земље – 7,1 евро по килограму. Осим што је то у свету највиша цена меда, то је уједно и рекордна цена у откупу код нас.

Зоран Крстић из Власотинца двадесетак година живи од пчеларства а сада је, каже, први пут задовољан откупном ценом меда.

– На велико је цена била 2,2 евра по килограму, то је било 2009. године. Од онда је сваке године расла, али не баш довољно. Тако да је сада, тј. од прошле године, 7,1 евро. Сада сам изузетно задовољан – каже Крстић.

Рекордну откупну цену српски пчелари постигли су пласирањем меда на домаће и страно тржиште без посредника.
– Сада сами пласирамо свој производ, немамо посредника, тј. нема приватне фирме која би тражила профит. Сав профит иде у руке пчелара кроз цену – истиче Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Пчелари који су том послу посвећени по 30 или 40 година кажу да би сада тешко опстали да није добре цене.

– На пчелињаку од сто кошница треба минимум 2.000 евра. Кад срачунамо шећер, лекове да би сузбили вароу, гориво, амортизацију – прича Радиша Стаменковић, пчелар из Кованлука код Мерошине.

Бојан Антић, председник Удружења пчелара Падина из Мерошине, испричао је да имају проблема са количином, највећим делом због климатских промена.
– Уложили смо у фабрику за откуп меда, сви пчелари су финансирали фабрику, али се то вратило кроз цену меда – додаје Антић.

То што произвођачима иде већи део колача него раније не утиче на цену у малопродаји. Нју, кажу, формира кретање на светском тржишту.

– Већина пчелара и трговаца преко 1.200 динара, 1.200 динара па навише. Тако да се очекује ускоро да цене скоче, јер су залихе већ при крају. Разлог је тај – истиче Милош Здравковић, пчелар из Ниша.

Савез окупља око 8.000 пчелара који, зависно од године, произведу између четири и десет хиљада тона меда, од чега се извезе до 3.000 тона.

Извор: РТС/24СЕДАМ

Фото: Пиxабаy

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43