Ћирилица / Latinica

О центру и програм рада

О ЦЕНТРУ

Центар за размену знања је платформа за афирмацију примене практичних знања, вештинa и искуствa у савременом пословању. Група привердника – састављена од економиста, правника, инжењера и других професија представља програм активности који доприноси јачању просперитета не само појединца већ и целе заједнице.

Један од основних мотива нашег ангажовања је забрињавајућа чињеница што сваке године Србију напусти преко 50.000 стручних и способних људи, који су нама и те како потребни. Знајући њихове разлоге одласка сматрамо да је овакав један програм неопходан који је усмерен на сарадњу и организацију привредних субјеката са циљем да за њих пронађемо радна места.  Увек постоји нада да може боље, а то боље су млади људи и њихова покретачка иницијатива за остваривање пословних циљева.

ПРОГРАМ РАДА

Програм се заснива на учењу једни од других о БИЗНИСУ – ПОЗИЦИЈИ РАДНОГ МЕСТА и НАПРЕДОВАЊУ, како да се јасније види,  правилније доносе одлуке, боље разумеју дешавања на тржишту и сл. Млади су одавно увидели да им школа не пружа потребна знања која омогућавају да дођу  брже до посла и обезбеде своју егзистенцију. Уколико се њихова струка не тражи на тржишту, морају се преквалификовати или покренути сопствени бизнис. Морају пратити нове трендове пословања и континуирано усавршавати.

У нашем раду руководимо се чињеницама да : „НИКО НИШТА НЕ МОЖЕ САМ ОСТВОРИТИ и “НИКО НЕ ЗНА СВЕ” Некоме ће ово можда изгледати врло лако и  једноставно, али пракса показује да се већина људи понаша супротно од ових сазнања.  Да би поткрепили ову чињеницу, сетимо се само колико пута смо и сами олако прихватили нечије мишљење а испоставило да није било тачно. То у обичном животу не мора да има неке значајне последице али у бизнису може скупо да нас кошта. Замислите како се осећају они који су склопили лоше пословне уговоре, уложили своју уштеђевину, подигли кредит и довели себе у незавидну ситуацију. Такво размишљање представља „ЗАМКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ“.

Предузетништво је сложен процес који од менаџмента захтева сталнa истарживања и анализу: тржишта, конкуренције, корисника, стратегије, измене прописа и тд… Овакав приступ може позитивно утицати и на ширу друштвену јавност а посебно на локалне државне службенике како би њихов однос према предузетништву и његовом потенцијалу био схваћен на прави начин.  

Програм се паралелно одвија у два нивоа активности:

Први део, програма се заснива на подршци младима у доношењу одлуке да започну сопствени бизнис или пронађу послодавца.

Презентацијом пословних делатности, путем видео садржаја и интерактивном комуникацијом, покушаћемо да се што реалније суоче са њеним изазовима, како би могли да се одлуче да ли да је и сами започну. Подстакнућемо их да сами увиде која се знања и вештине траже за одређену делатност и на који начин их могу адекватно применити. Способност и вештине које вежбом требају стећи одређују колико ће бити искоришћена њихова интелигенција.

Наш задатак је и да им помогнемо да пронађу одговоре на следећа питања. Који су послови актуелни и финансијски исплативи? Колико је ваше знање потребно тржишту? Да ли сте сагледали све своје ресурсе ? Да ли имате јасан пословни циљ ? Да ли сте спремни да покренете сопствени бизнис? Да ли знате његов ризик ?  и сл.  Активним укључивањем у рад овог програма гарантује им брже и квалитетније одговоре. Уколико желите да постанете учесник радионице у прилогу су  вам ПРИЈАВЕ: ПРАКСА И РАДИОНИЦЕ .

Други део програма је намењен постојећим младим привредницима: “Како сачувати бизнис”.

Сви знамо за изреку: „Лакше је стећи, него сачувати“. Ако узмемо у обзир експанзију технолошких достигнућа, увођење роботике у многе привредне гране, треба имати одређену визију како остати на тржишту.  Одрживост бизнис тражи партнерство, пословну културу, поверење, иновације, правну сугурност, тржишну оријентисаност и мобилност свих актера који утичу на његову ефикасност. Да би поменути услови функционисали у пракси потребне су и индивидуалне способности које се односе пре свега на: пословна преговарања, научна истраживања, организацију, тимског рада, доношење исправних одлука и др., како би могли да идемо у корак са конкуренцијом. Портал се базира на размени и повезивању информација између младих људи радно мотивисаних, привредника, локалне самоуправе и стручних организација. Само у таквом окружењу може се подићи на виши ниво предузетничка култура са тенденцијом бржег и успешнијег  напретка. Уколико желите да постанете учесник на радионицама у прилогу вам је ПРИЈАВА: ПРИВРЕДНИК.

Наша мисија је:

  • Да се млади што пре оспособе за пословне активности које захтева тржиште.
  • Да изаберу занимање и стекну знања и вештине која им омогућавају сигурнију будућност.
 
Наша визија је:
  • Да се између младог појединца и послодаваца осети уважавање и повезаност које ће гарантовати да је његова вредност потребна друштву и да ће му се адекватно вратити.

Наши циљеви су:

  • Да се поврати поверење у институције и њиховог управљања утемењеног на знању и одговорности.
  • Да локални државни службеници подигну ниво свести о предузетништву и схвате значај његовог потенцијала.

ПОДСТИЧЕМО И НАГРАЂУЈЕМО

Домаће младе привреднике тако што им откупљујемо производе или услуге и поклањамо њиховим потенцијалним купцима. У плану су и награде изненађења од стране спонзора.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Пошаљите нам Ваше пословне видео садржаје или дајте коментар за већ постојеће. То вам неће одузети много времена а добићете повратни одговор који ће Вам сигурно бити од користи.

РЕФЕРЕНЦЕ

Давне 2004 год. организоване су радионице са младим дипломираним економистима на тему: “Како развити и усмерити лични потенцијал”. Неки од тих учесника добили су стална запослења а неки постали искусни привредници који су се придружили нашем програму.