КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

065/55-70-100

О центру и програм рада

О ЦЕНТРУ

Центар за размену знања је непрофитна организација која пружа едукативну и маркетиншку подршку вредним – друштвено одговорним људима, посебно потенцијалним и младим предузетницима, који својим пословним активностима доприносе стварању услова за бољи привредни амбијент и повећању животног стандарда у Србији како би се приближили другим европским земљама.

Група привредника инжењера и економиста направила је практичан програм активности који нас може подстаћи на другачија размишљања у погледу својих пословања.

Један од основних мотива нашег ангажовања је забрињавајућа чињеница што сваке године једну малу и богату Србију напусти преко 40.000 радно способних људи (што је у преводу један просечан град у Србији). Сматрамо да је неопходно да сви дамо свој допринос у залагању за праве системе вредности како би сачували младе високообразоване људе који су највећи капитал сваке државе. Увек постоји нада да можемо боље, а то боље су млади људи и њихова покретачка иницијатива за остваривање сопствених циљева. Наша је обавеза да им пренесемо знање и искуство и уверимо да  Србија поседује огромне потенцијале само их треба препознати и на прави начин ставити у функцију.

ПРОГРАМ РАДА

Програм се заснива на учењу једни од других, примерима добре праксе и креативном размишљања О БИЗНИСУ и пословној каријери, како да се јасније види, правилније одлучује и боље разумеју актуелна дешавања на тржишту. Млади су одавно увидели да им школа не омогућује потребну праксу која је неопходна да брже дођу до посла и обезбеде своју егзистенцију. Уколико се њихова струка не тражи на тржишту, морају се преоријентисати на доквалификацију, преквалификацију или покрену сопствени бизнис. Већина пословних људи ради на себи и усавршава се. Знање постаје нови фактор производње. Центар ће са својим стручним тимом имплементирати програм који прати изреке : „СЛИКА ГОВОРИ ВИШЕ ОД МИЛИОН РЕЧИ“; НИКО НИШТА НЕ МОЖЕ САМ“ и “НИКО НЕ ЗНА СВЕ”. Некоме ће ово можда изгледати врло лако и једноставно, јер то сви знамо, али пракса показује да није баш тако. Да би поткрепили ову чињеницу, сетимо се само колико пута смо прихватили нечије савете или информације а касније се испоставило да нису биле тачне и корисне. То у обичном животу не мора да има неке значајне последице али у бизнису може скупо да нас кошта. Замислите само како се осећају они који су склопили лоше пословне уговоре, уложили своју уштеђевину, подигли кредит, задужили се и довели себе у незавидну ситуацију. Предузетништво је сложен процес и од нас захета стална преиспитивања као што су : шта знамо, где, када, како, с ким, колико, у којој мери је то тако, зашто је тако, може ли другачије и сл… Такав начин размишљања може позитивно утицати и на ширу друштвену јавност а посебно на државне локалне службенике како би њихов однос према предузетништву и његовом потенцијалу био схваћен на прави начин.  

Програм се паралелно одвија у три нивоа активности:

Први део, програма се заснива на самоактивирању незапослених младих људи. Предвиђено је да млади гледају пословне видео – садржаје, на која би износили своја запажања и дошли до нових идеја. На тај начин их подстичемо да увиде потребу за истраживањем која се знања и вештине траже на тржишту а не уче се и не вежбају у школи и на факултетима а неопходна су за укључивање у посао. Способност или вештина онога ко размишља одређује колико ће бити искоришћена његова интелигенција. Наш задатак је да их подстичемо да сами нађу одговоре на следећа питања и суоче се са изазовима. Колико дуго да чекате на посао у својој струци? Колико је ваше знање потребно тржишту? Да ли сте сагледали све Ваше могућности? Да ли можете покренити сопстени бизнис? и сл.  Активним укључивањем у рад овог програма гарантује вам брже и квалитетније одговоре. Пратећи део програма је да стручне и радно мотивисане младе људе препоручимо нашим колегама привредницима чиме им пружамо прилику да на обострано задовољство остваре сарадњу. Уколико неко од њих има реалне потенцијале да постане и сам предузетник имаће прилику да изаберу менторе који би им помогли и пренели своја искуства. Да би вас обавестили о учествовању и формирали групе у прилогу су  вам УПИТНИЦИ: ТРАЖИМ ПРАКСУ – ТРАЖИМ ПОСАО  ХОЋУ ДА БУДЕМ ПРИВРЕДНИК.

Други део програма је намењен привредницима: “Како сачувати и развити већ постојећи бизнис”.  Сви знамо изреку: лакше је стећи капитал, него сачувати. Бизнис је процес који тражи сталну мобилност свих актера. Ако узмемо у обзир експанзију технолошких достигнућа, увођење роботике у многе привредне гране или непредвиђене климатске промене када је у питању пољопривреда, треба размшљати унапред како би се прилагодили новим приликама и остали на тржишту. Програм обухвата препознавање пословних прилика и предвиђања са конкретним предлозима. Нека од њих су: КЛЕР за тачне и благовремене информације, стручно усавршавање, семинари – размена знања,  организација – системска повезаност .. Тежња наших активности је да се што више остварују везе између младих људи – радно мотивисаних,  иноватора, привредника, локалне самоуправе, стручних организација и привредника дијаспоре. У тако повезаном систему подиже се ниво међусобног поверења  и ствара добра пословна клима са тенденцијом бржег и успешнијем пословања. Основни циљ програма је да покажемо да имамо добре пословне примере и потенцијале и да можемо да идемо у корак са конкуренцијом. УПИТНИК  за ПРИВРЕДНИКЕ.

ПОДСТИЧЕМО И НАГРАЂУЈЕМО

Домаће произвођаче и младе привреднике тако што, путем конкурса, изаберемо најперспективније предузетнике и од њих откупимо производе или услуге а исте поклонимо онима који су се доказали и желе да остану и раде у својој земљи.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Препоручујемо вам да погледате  видео садржаје и дате коментар на њих што вам неће одузети много времена а свима ће бити од користи.

РЕФЕРЕНЦЕ

Пре више година део нашег тима је организовао сличан интерактивни семинар дипломираних економиста на тему “Како развити и усмерити лични потенцијал” са идејом да стекну мултидисциплинарна знања у пракси. Одржани семинар представља темељ за наставак садашњег програма који се огледа у бизнису.