Повезивање домаће привреде и дијаспоре

Заједничке активности потврђене су Меморандумом  о сарадњи ПКС и ICMPD који су онлајн потписали Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС и Мартајн Плуим,  директор Дијалога о миграцијама и сарадњи. Споразумом је предвиђено оснивање пословног хаба и креирање онлајн платформе, засноване на водећој пракси “Start-Up Nation Central“ и решењима потребним за квалитетно повезивање и ефикасну комуникацију пословне дијаспоре са ПКС и њеним чланицама. Платформа ће омогућити компанијама из Србије да на једноставан начин представе инвестиционе планове и предлоге за сарадњу пословној заједници широм света.

Такође, у оквиру пројекта Link Up! Serbia II биће одобрен грант Комори за менторску подршку регионалним привредним коморама како би се боље повезале са дијаспором. Link Up! Serbia II пројекат финансира Аустријска развојна агенција (ADА), средствима Аустријске развојне сарадње (ADC). Национални партнер на пројекту је Министарство за европске интеграције, док су имплементациони партнери ПКС, Развојна агенција Србије и шест регионалних развојних агенција.

ICMPD је међународна организација са седиштем у Бечу, има 18 држава чланица углавном из Европе док је активна у више од 90 земаља широм света. У раду користи регионални приступ у стварању ефикасне сарадње и партнерства, структурно повезујући истраживање, дијалог и изградњу капацитета са циљем бољег развоја миграционих политика и дијаспоре широм света. Ђорђе Андрић, руководилац Центра за подршку инвестицијама и ЈПП ПКС указао је на важност сарадње са ICMPD на будућим пројектима фокусираним на дијаспору и истакао потенцијал регионалне сарадње на Западном Балкану.

Извор: ПКС 22.12.2020.

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43