Чули сте за џем од лука, а од бундеве? Упознајте “Викенд фармере”, најмлађи члан има пет, а најстарији 82 године

Од најстарије баке бака Лала која има 82. године па до најмлађег Ђорђа који има 5 година, свако учествује у одржавању домаћинства у складу са својим могућностима и жељама. Око 30 ари користи за производњу воћа док се на остатку земљишта узгајају житарице.

Породица Ивковић из Београда на породичном имању започела је производњу јагода најпре из хобија и за своју трпезу, међутим како су саднице све више цветале а плод преливао из њихове корпе, мали хоби прерастао је у лепу породичну причу. Сочно бобичасто воће из њихове баште обожавали су пријатеља, рођаци али и други људи којима су достављали јагоде на кућну адресу.

– Будући да смо, барем у почетку, најчешће викенде проводили у Миросаљцима свој мали пољопривредни подухват назвали смо “Викенд фармери”. Имајући у виду да се посао проширио, сада смо много чешће на имању – каже газда Ивковић, носилац газдинства.

Након успешно завршене сезоне јагода, ови пољопривредници одлучили су да својим потрошачима понуде и остале специјалитете из Миросаљаца укључујући домаћа јаја бело пројино брашно, џемове од јагода, шљива, кајсија, бресква, крушка али и незаобилазан специјалитет сваке српске трпезе – домаћи ајвар. Иако на сам помен свих ових производа креће вода на уста, Ивковићи су отишли корак даље и у своју понуду уврстили несвакидашњу посластицу – џем од лука.

– Gostima iz Beograda i okoline bismo ponudili i prevoz do našeg domaćinstva kako bi odmor u Mirosaljcima bio potpuno neometan. Kada mogućnosti to dozvole, staru šumadijsku kuću koja je na našem imanju bismo prilagodili za potrebe izdavanja tako da bi naši gosti u nekom budućem periodu mogli da uživaju i u usluzi prenoćišta sa punim pansionom – zaključuje Miloš.

– Уколико могућности дозволе, током 2024. године бисмо надоградили и опремили постојеће просторије у циљу обезбеђивања услова за стицање ХАЦЦАП сертификата – каже домаћин.

више информација https://bizinfo.rs/culi-ste-za-dzem-od-luka-a-od-bundeve-upoznajte-vikend-farmere-najmladji-clan-ima-pet-a-najstariji-82-godine/

Извор 8. новембар 2023.  BIZinfo

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43