„КАПЕТАН МИШИН БРЕГ“: Узвишица која одузима дах

Еко етно комплекс „КАПЕТАН МИШИН БРЕГ“ удаљен је 184 км од Београда и 6 км од Доњег Милановца.

Смештен је на узвишењу (173 м.н.в.) са којег се пружа најлепши поглед на Дунав, и са којег је чувени трговац Миша Анастасијевић, председник Скупштине кнежевине Србије, велики добротвор српског народа, хуманиста, и један од најбогатијих људи тог доба, рођен недалеко од овог места почетком 19.века, гледао да ли пристижу његове дрвене барке.

Еко етно комплекс „КАПЕТАН МИШИН БРЕГ“, јединствено место за одмор и уживање у срцу Ђердапске клисуре и Националног парка „Ђердап“ направио је Живорад Жика Стефановић стотинак метара од места где му је 1956.године, када је имао пет година, родна кућа изгорела до темеља. У знак сећања на то време Жика и данас иде бос. Будућу да је својевремено радио у шуми, схватио је колико је дрво племенит материјал, зато сакупља поједине делове које је природа започела, оплемењује их и распоређује по простору. Фигура у дрвету има преко 400, те је овај простор „Босоногог Жике“ познат као галерија под отвореним небом „Човек, дрво, вода“.

Екипа Internet Serbia Travel News симболично је посетила комплекс на светски дан туризма у оквиру туристичке туре “Крстарење Дунавом кроз историју”. Осим по галерији и погледу, комплекс је познат и по музеју вина, а пре свега по српско-влашкој гастрономији коју чине традиционално припремљена јела попут поховане коприве, проје, сира, јагњетине, пита са зељем, сиром и бундевом, ванилице, домаћа вина, ракија медовача и сок од зове. А све то зачињено гостопримством и звуком фруле који се надвија над Дунавом.

Еко етно комплекс „КАПЕТАН МИШИН БРЕГ“ има и невелике смештајне капацитете и простор за камповање, а одавде се могу правити излети по Националном парку „Ђердап“, до Рајкове пећине, археолошког налазишта „Лепенски вир“, Голубачке тврђаве, кањона и манастира Вратне и Рајачких пимница.

Уз претходну најаву комплекс је отворен за појединце и организоване групе.

Извор: Istnews.com

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43