ОРГАНСКО – МНОГО РАДА, АЛИ СЕ ИСПЛАТИ

Потпуно природна производња хране само на 0,5 одсто земље

Пољопривредна газдинства која се баве овим типом производње чине два одсто у укупном броју, односно, тридесетак произвођача у Србији. Како би се ова статистика променила у корист, пре свега, здравије исхране грађана, неопходна је едукација и потрошача и произвођача. Разлог је већа платежна моћ, као и измене појединих прописа из ове области и подршка надлежних.

Пут од пијаце до супермаркета
У селу Тараш код Зрењанина сместила се Био-фарма Шокшић на којој расте органско поврће под отвореним небом.

Стално учење, целодневни рад, и пуна примена концепта здравог начина производње поврћа, омогућило је Гордани Шокшић и њеној породица да на тржишту буду препознати као органски произвођачи. Њихове плодове са банатске равнице откупљују највећи трговински ланци у земљи.

Током 16 година, колико су у овом послу, прошли су све фазе продаје, од пијачне тезге до полица у супермаркетима.

  • Остварити сарадњу са великим трговинским ланцима није лако, а још је теже задржати то место и изборити се са конкуренцијом из увоза која има много повољније услове у производњи – прича Гордана.

Органска производња је, каже, пуна неизвесности, са много непознаница и изазова. Од првог плана засада, набавке квалитетног семена, обраде земљишта, до пласмана и продаје. Тај пут захтева много физичког рада, али, уколико је квалитет производње досегнут, купац ће то на крају препознати и ценити.

Семе из иностранства
С обзиром да је на домаћем тржишту готово не могуће наћи домаће сертификовано органско семе поврћа, узгајивачи сматрају да би било корисно да се овај вид семенарске производње унапреди.

Гордана каже да њено газдинство набавља у Србији нетретирано семе, као и да користе семена из сопствене производње:

  • У Србији је мало органског семена, скоро да га нема, можда две-три културе. Непостојање органског семена је све већи проблем, јер је сужен избор сорти. У земљама у окружењу имају органска семена која су много доступнија, у виду хибрида, па је производ визуелно много лепши. То је, нажалост, код савременог потрошача данас најбитније.

Конкретна иницијатива
Из ПКС поручују да уколико би произвођачи желели да се законска регулатива везана за производњу семена мења, да кроз своја удружења поднесу конкретну иницијативу са предлозима за унапређење те врсте производње.

  • Саговорници из ресорног министарства су нам рекли да ће их проучити и уколико сматрају да је то свеобухватно добро решење за ову област пољопривреде, да ће стати иза те иницијативе. То је потврдио и Димитрије Ивановић, руководилац Службе за органску производњу ПКС.

Ивановић напомиње да су протеклих година учињени бројни позитивни помаци у сектору органске производње, али да је потребна додатна подршка произвођачима јер наши прозводи нису ценовно конкурентни увозним.

Органски купус може и преко нета

Величина домаћег тржишта органских производа је мала, концентрисана на велике градове и јаке туристичке центре. Велики малопродајни ланци имају у понуди одређене количине органског поврћа, где се снабдева највећи део потрошача. У Београду и Новом Саду постоје отворени пијачни простори за ове производе, а све више је заступљена и онлајн продаја органског поврћа.

Извор: www.novosti.ts/elpnomija/

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43