ПКС у јуну организује сусрете великих компанија са стартапима, младим научницима и истраживачима

Савет за сарадњу науке и привреде Привредне коморе Србије планира сусрете великих компанија са стартапима, младим научницима и истаживачима.

Циљ је да иновативна решења која понуди научна заједница нађу ефикасну примену у привреди, најавила је др Мила Миленковић.

„Креирање квалитетних предлога и иницијатива који ће допринети трансферу знања, бољем искоришћавању резултата научноистраживачког рада и стварању услова за бржи економски развој истакла је Миленковић.

Договорени су основни стратешки правци активности. Разговори и отворене дискусије између науке и привреде, умрежавање научноистраживачких организација са привредом, размена знања и искуства.

Један од главних циљева Савета, чије чланице су компаније Телеком Србија, НИС, ABB, Festo, Carlsberg Srbija, BitGear, Telegroup и друге, јесте подршка развоју иновација. Кроз Клуб отворених иновација ПКС повезале би се велике фирме са малим и средњим предузећима и стартапима.

„То подразумева креирање подстицајног окружења за развој иновација, промоцију добрих пракси, финансијску и нефинансијску подршку реализацији иновативних идеја. Повезивање свих кључних учесника од научно-истраживачких делатности до привреде и компанија“, објашњава Миленковић.

Планирају се и разговори директора великих компанија са стартапима. Фирме ће предочити своје технолошке потребе, а научници представити резултате истраживања. Сарадњом са Центром за трансфер технологијe жеља је да се искористе иновативни потенцијали универзитета који могу да нађу своју примену у привреди.

Савет за сарадњу науке и привреде ПКС у другој половини године расписаће конкурс и позвати све младе научнике, истаживаче или стартап компаније да кандидују своја иновативна решења.

„Већ разговарамо са неким чланицама Савета и то би требало да буде заједнички пројекат који би дао видљиве резултате наше сарадње“, најавила је Миленковић.

Привредна комора Србије основала је Савет за сарадњу науке и привреде 2018. чија је улога да промовише бољу сарадњу привредних друштава и истраживачких институција.

Осим компанија, чланови Савета су представници министарстава, научно-истраживачких организација, институција које подржавају и промовишу иновациону делатност.

Извор: Кућа добрих вести/ПКС

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43