Под куполама Београдског сајма од 30. новембра до 3. децембра биће одржан Седамнаести сајам етно хране и пића, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС). Скуп ће окупити више од 300 излагача, а Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу ПКС, казао је да је, сем промоције и продаје на мало, циљ одржавања манифестације склапање послова и договора са купцима, проналажење потенцијалних инвеститора у производњу, као и заштита традиционалних производа и рецептура, побољшање културе исхране, здравља становништва, очување традиције…
– Претходних година забележено је повећање броја производа са заштићеним географским пореклом, што доприноси и унапређењу културе исхране и здравља становништва, очувању традиције и културног идентитета Србије – додао је он.
Цео један штанд на овогодишњем сајму биће посвећен домаћим производима са жигом „Чуваркућа”, који додељује ПКС као потврду домаћег порекла и врхунског квалитета у оквиру пројекта „Стварано у Србији”. Посетиоци сајма моћи ће да пробају и купе специфичне, традиционалне и висококвалитетне производе из Србије и окружења.
– На сајму ће бити представљени бројни традиционални производи, деликатеси од лесковачког ајвара и спрже, кулен из Бачког Петровца, пиротске пеглане кобасице, занатско пиво од 100 посто српских сировина, српске ракије и други квалитетни производи по којима смо познати – истакао је Богуновић.
извор лист Политика од 25.11.2023 године