СПАСОЈЕ“ САМ ОРЕ ЊИВЕ И КОСИ ЛИВАДЕ

Иновација из Новог Сада ускоро доступна пољопривредницима

СТАРТАП тим „Фармбот“ из Новог Сада направио је специјални ровер, робот-возило „Спасоје“ на даљинско управљање са ГПС навигацијом за одржавање воћњака, винограда и зелених површина, посебно оних на стрмим падинама, а како би пољопривредним произвођачима поједноставили и појефтинили рад.

На такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији за „сотер ровер“ добили су трећу награду. НЈихов робот користи алате за кошење, прскање, орање, чишћење снега, а у стању је да вуче и приколице са 800 килограма терета.

„Наша мисија је да олакшамо рад сељака на тешким теренима и омогућимо људима да помоћу нове технологије остану и врате се земљи“, каже Никола Лукичић, директор фирме „Фармбот“, која се бави технолошким развојем роботике у прољопривреди.

У предузећу, ову иновативну машину зову „Спасоје“. Идеја се родила на обронцима Фрушке горе где Никола са колегом из Фармбот тима Браниславом Весковићем, узгаја органску лаванду.

пољопривредних машина на стрмим теренима је био веома отежан и постојао је реалан ризик да се воћарски трактори због нагиба терена преврну.

„Постојао је конкретан ризик од превртања воћарских трактора на стрмим теренима приликом кошења, орања и прскања засада. Родила се идеја о аутоматизацији ових процеса чиме доприносимо и одрживом развоју пољопривреде“, прича Никола.

Наводи да су им потребне нове инвестиције за развој нових модела робота који ће имати још веће перформансе и користити алате за воћарске тракторе и на тај начин заменити употребу такве врсте трактора у потпуности.

Prvi prototip rovera nastao je sredinom 2019. Od tada stalno usavrašavaju tehnologiju koju testiraju na terenu u svim vremenskim uslovima.

Sledećeg meseca, „Spasoje“ će biti na tržištu i zainteresovani poljoprivrednici će najzad moći da iznajme ili kupe ovu višenamensku mašinu.

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43