Уређује се прилаз и простор око Иван куле код Куршумлије, потенцијал за културно-историјски туризам

Сређује се простор и прилаз Иван кули код Куршумлије; Фото: ТО Куршумлија

Како би средњовековни објекат Иван кулу у истоименом селу код Куршумлије, која важи за јединствени културно-историјски споменик проглашен за непокретно културно добро, афирмисали као још једну туристичку понуду у својој општини, представници локалне власти ће у сарадњи са надлежнима из Завода за заштиту споменика културе у Нишу започети уређење прилазних стаза, простора око куле и постављање инфо-табли са основним информацијама о овом локалитету.

Председник Општине Радољуб Видић каже да ће реализацијом пројекта приступ посетиоцима ка овом локалитету бити знатно олакшан, а Иван кула би могла да постане једна од важнијих туристичких локација општине Куршумлија.

Настојаћемо да успешно спроведемо пројекат који би допринео значајнијем развоју културно-историјског туризма, а туристичком потенцијалу Иван куле допринеће и близина већ афирмисане Ђавоље вароши – рекао је Видић.

Иван кула удаљена је 33 км јужно од Куршумлије, реч је о мањој средњовековној тврђави која је подигнута на 1076 метра надморске висине, на врху угашене вулканске купе. Кула је правоугаоне основе, сачувана у висини око 14 метара, а зидана је притесаним каменом који је везиван добрим кречним малтером.

На терену су данас видљиви и остаци темеља још једног објекта који се на кулу наслања са северне стране.

Претпоставља се да је Иван кула подигнута крајем 14. и почетком 15. века, а народно предање ово средњовековно утврђење везује за легендарног косовског јунака Косанчић Ивана.

Аутор:Лј. М.Извор:Јужне вести

Ocena

Поделите овај пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43