КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

065/55-70-100

Српски дронови за инострана тржишта – Компанија ПР-ДЦ развија нове генерације летелица

Илустрација (Фото: иСам иСмиле/shutterstock.com)

Компанија ПР-ДЦ основана је у јулу прошле године као породична фирма инжењера машинства чија је идеја да у Србији производе беспилотне летелице, али и опрему за дронове и роботе. Иза компаније стоје две генерације породице Петрашиновић, а недавно је озваничена и сарадња са Машинским факултетом у Београду.

  • Наши родитељи, такође инжењери машинства, у овом су послу више од 30 година, али наша заједничка компанија под овим именом није још прославила први рођендан. Тренутно бројимо 11 запослених уз још десетак сарадника и много ангажованих компанија са којима радимо на конкретним производима – каже за еКапију Милош Петрашиновић, ваздухопловни инжењер, сувласник компаније и асистент на катедри за ваздухопловство Машинског факултета Универзитета у Београду.

Делатност компаније је производња ваздушних и свемирских летелица и одговарајуће опреме, развој летелица, опреме за летелице и различитих робота.

  • Природа нашег посла, па и наука сама по себи, област је која не познаје баш стриктне границе. Тако да, ми у ПР-ДЦ-ју знамо да направимо на пример и млазна одела и још много иновативних производа. Најбитније је имати знање и идеју, а уз овакав тим људи какав наша компанија има, заиста је могуће створити много различитих производа – истиче Петрашиновић.

Да би се један дрон или нека друга летелица произвела, осим идеје и знања потребно је и време. Тако да је ПР-ДЦ тренутно највећим делом у фази развоја нових дронова и њихове производње.

  • Инострана тржишта ће свакако бити у нашем фокусу. Када смо се одлучили да сви породично оснујемо ПР-ДЦ, наша намера је била да дођемо до свих крајева света, али из Србије. Током студија, имали смо прилику и понуде за запослења широм Европе, у неким од најпрестижнијих компанија и научних института. Међутим, ми смо заиста веровали у себе и још тада смо знали да 21. век са собом носи много новитета, а један од њих је управо иновативно предузетништво. То значи да данас више није толико важно у ком крају света се налазите, уколико су ваши производи иновативни и конкурентни – прича наш саговорник.

Циљ који су пред себе поставили је да обогате понуду развијених производа на тржишту и развијају нове.

  • Неки од њих су беспилотне летелице са обртним крилима и електричним извором енергије које имају носивост 1, 20, 100 и 250 кг. Затим систем за обуку пилота и летелице са фиксним крилима за специјалне намене, као и даљи развој летелица на хибридни погон за мисије за које је потребно дуже трајање лета – каже Петрашиновић.
Direktorka Tijana Petrašinović Mileta potpisuje sporazum o saradnji u ime kompanije PR-DC (Foto: PR-DC/ Privatna arhiva)

Сарадња са Машинским факултетом

Недавно је компанија потписала споразум са Машинским факултетом у Београду којим је предвиђено заједничко наступање факултета и компаније на различитим пројектима и међународним конференцијама, удружено истраживање и учешће у модификацији образовних програма.

  • То је практично институционализација сарадње са нашом матичном кућом, иако ми већ годнама уназад заиста имамо јаку повезаност. Ја сам и асистент на Машинском факултету, укључен сам у предавања и заиста знам колико је пракса за ову област битна. Поред студената који ће долазити на праксу у нашу компанију, ту је такође и могућност заједничког рада на развоју производа са доступним лабораторијама, удружени наступи на конференцијама, семинарима – наводи Петрашиновић.

Извор: еКапија, И. Миловановић

Поделите овај пост

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *