Млади се враћају родном крају

Поделите овај пост

One Response

 1. Bravo Đorđe na hrabrosti i upornosti!

  Jasno je da Đorđe svoj biznis nije započeo niti se istim bavi samo zbog novca, već je u biznisu i srcem.

  Budući da Đorđe u proizvodnji koristi adekvatnu tehnologiju, odnosno mašine koje mu povećavaju kvalitet i količinu proizvodnje i štede vreme i planira da dalje ulaže u razvoj tehnologije kojom će povećati i količinu i kvalitet svog proizvoda, jasan je pokazatelj ozbiljnosti kojom onom pristupa svom biznisu. Obavešten je i o državnim subvencijama i o materijalu koji koristi u proizvodnji (mineralno đubrivo), što takođe govori u prilog istraživanju i ispitivanju koji su neophodni za uspešan biznis.

  Međutim, kako je Đorđe i sam istakao, kvalitet i količina njegovog proizvoda takođe često zavisi i od klimatskih uslova koji utiču i na cenu stočne hrane koju i sam proizvodi i na krajnju količinu njegovog proizvoda od kog zarađuje. S tim u vezi, Đorđe bi trebalo da razmisli o nekom vidu osiguranja od rizika pri proizvodnji mleka i stočne hrane, tako će uspeti da pokrije, ako ne celu, onda bar deo štete koja usled nepovoljnih klimatskih uslova može da nastane. Danas je tržište osiguranja prilično razvijeno te bi Đorđe mogao po vrlo pristupačnoj ceni da ugovori polisu osiguranja. Takođe, cene popravke mehanizacije su prilično skupe, te bi osiguranje i u tom smislu pomoglo, odnosno kad šteta nastane, da bar deo iste bude pokriven.

  Takođe, stočarstvo je biznis koji daje prihode cele godine, konstantno se proizvodi novo mleko, za razliku od na primer povrtarstva i u tom smislu je proizvod pogodan za konstantno ispitivanje i usavršavanje što treba iskoristiti za unapređenje kvaliteta proizvoda. Dodatno, potrebno je pametno organizovati svoje zemljište i proizvodnju, ukoliko se te godine proizvede previše (što može da se sazna u razgovoru sa ostalim proizvođačima, mlekarama itd…) i to obara cenu, smanjite proizvodnju ili razvijte sistem za skladištenje mleka, pa čekajte cenu. Dalje, fokusirajte se više na obradu finalnog proizvoda, da on bude takvog kvaliteta da ne zadovoljava potrebe samo mlekare koja od istog pravi dva ili tri proizvoda ili dalje distribuira samo mleko, nego recimo da mleko bude pogodno i farmaceutskoj industriji koja ga koristi za npr. kozmetičke proizvode. Dakle, bitno je da proizvod zadovoljava što veći deo tržišta i što više industrija i tako se smanjuje rizik od formiranja niske otkupne cene od strane samo jedne industrije, a vama daje mogućnost da mleko prodate nekom drugom po većoj ceni. Imate takav proizvod koji pogoduje različitim industrijama, nemojte se ograničavati samo na jednu, iskoristite to!

  Oceni komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Донација

Уплате можете извршити на рачун удружења са сврхом уплате донација за пројекат.

Прималац: Центар за размену знања у земљи и иностранству, Димитрија Туцовића 54 Београд
Сврха уплате: Донација за пројекат…
Жиро рачун: 205-0070800049367-43